Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Obecně rozšířeným omylem je, že pacient má alergii na srst zvířete, říká lékařka alergologické ambulance MUDr. Michaela Vrlíková

14.2.2024

Lékařka alergologické ambulance Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí MUDr. Michaela Vrlíková je vyhledávanou odbornicí s praxí v diagnostice a léčbě alergologických onemocnění. Denně se setkává s pacienty, kteří již nyní začínají pociťovat počátek typických jarních alergií.

Nejčastějšími příznaky alergie je vodnatá rýma, ucpávání a svědění nosu a kýchání. Dále svědění, slzení a zarudnutí očí, případně dráždivý kašel nebo dechové potíže. U některých pacientů se vyskytuje i kopřivka, nebo ekzém – to je výčet příznaků, které dobře zná každý alergik. Jednou z nejčastějších je prachová alergie.

Hlavní příčinou této alergie jsou roztoči žijící v domácím, nebo pracovním prostředí. Roztočům se nejlépe daří v teplém a vlhkém prostředí. Živí se oloupanými šupinami kůže a jinými drobnými zbytky odpadu. Najdeme je hlavně v postelích, sedačkách, pelíšcích zvířat, nebo plyšových hračkách. Z toho vyplývají i opatření, kterými se dá snížit výskyt alergenů v prostředí. Snížení vlhkosti, pravidelné větrání, a nesušit prádlo v ložnici,“ jmenuje hlavní opatření lékařka. „Na posteli je dobré mít lamelový rošt, ložní prádlo a plyšové hračky pravidelně prát minimálně na 60st. Lůžkoviny a matrace větrat venku, v zimě nechat „vymrznout“. Pravidelně luxovat a vytírat podlahy, zvláště pokud jsou v domácnosti zvířata,“ dodává lékařka.

Jak vypadá klinicky pacient, který trpí alergií na „srst“ domácího zvířete? Příznaky jsou stejné jako u roztočové alergie. Typicky se objevují po kontaktu se zvířetem nebo po pobytu v místech, kde se zvíře vyskytuje.

„Obecně rozšířeným omylem je, že pacient má alergii na srst zvířete. Alergeny jsou vylučovány převážně mazovými žlázami a slinami, nacházení se však i v moči zvířat. Proto pro alergika není vhodnou náhradou bezsrsté plemeno zvířete, jak je často uváděno. Pokud je to možné, je ideální zvíře do domu nepouštět. Po kontaktu s ním se umýt, převléknout se a oblečení vyprat, aby se alergeny nedostávaly do domácího prostředí. Zvláště kočičí alergeny velmi snadno ulpívají na oblečení a kůži. V prostředí zůstávají i při pečlivém úklidu několik měsíců, i když už kočka v domácnosti není,“ říká alergoložka.  

Prevence alergií podle lékařky začíná ještě před narozením dítěte. Pokud matka kouří nebo pobývá v zakouřeném prostředí, je riziko vzniku alergie u dítěte větší, což platí i po narození dítěte. Přirozený porod a kojení zmenšuje riziko vzniku alergie. „V dětství se nedoporučuje žádné „preventivní“ omezování jídelníčku, ani vyhýbání se kontaktu se zvířaty nebo přehnaná hygienická opatření. Důležitý je pravidelný pohyb, zdravá a pestrá strava, častý pobyt venku, zkrátka zdravý a aktivní životní styl,“ dodává lékařka alergologické ambulance Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí MUDr. Michaela Vrlíková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: