Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Rehabilitační péče jak v ambulantním sektoru, tak i u hospitalizovaných pacientů patří mezi velmi žádanou a vyhledávanou. Počet lidí, kteří se málo hýbou a mají poté problém s páteří, strmě roste.

15.12.2023

Fyzioterapeut v nemocnici poskytuje rehabilitační péči především pro lidi v poúrazovém stavu nebo u ortopedických i neurologických onemocnění pacientů. V rámci nemocnice probíhá rehabilitace na lůžkové části chirurgických, interních i JIP oborů a na lůžkovém Rehabilitačním oddělení, kde se věnujeme rehabilitační péči nejvíce pacientům po úrazech a totálních endoprotézách.

V poslední době se poměrně často setkáváme s poúrazovými stavy vzniklými v prostředí cyklostezek. Trvale v oboru rehabilitace šplhají  k vysokým počtům i diagnózy vázané na problematiku páteře, způsobenou nikoli úrazy, ale aktuálně zvýšenou pohybovou inaktivitou populace nebo naopak nesprávným přetěžováním pohybového aparátu,“ říká vedoucí fyzioterapeut Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, Mgr. Rostislav Skýpala.

Ve valašskomeziříčské nemocnici pracuje 18 fyzioterapeutů, kteří v rámci rehabilitační léčby poskytují individuální terapii, ale  i skupinový léčebný tělocvik zaměřený na jednotlivé partie těla ke zlepšení kondice a rozsahu pohybu. V týmu působí v týmu i 2 ergoterapeuti, kteří se zaměřují na výcvik pacientů soběstačnosti v denních činnostech, trénink jemné motoriky ruky i optimální chůzi a celkové mobilitě. 

Jaký je podle vás rozdíl mezi fyzioterapeutem a masérem, za kterým často lidé dochází s problémy pohybového aparátu?  

„Rozdíl je diametrální ve znalostech jednotlivých medicínských oboru  a osvojení rehabilitačních technik a v úrovni vzdělání. Masérem se člověk stane po absolvování odborného kurzu. Fyzioterapeut získá svou odbornost nyní pouze jako absolvent Vysoké školy minimálně  v bakalářské studiu, kdy výuka masáží je pouze jeden z předmětů během celého 3 letého studia na bakalářské nebo 5 letého na magisterské fyzioterapii,“ dodává Mgr. Skýpala.

Fyzioterapeut má také jednoznačné doporučení k udržení tělesné kondice.

„Každý pohyb, který udržuje  a rozvíjí kondici a koordinaci pohybu je  zdraví prospěšný jak pro tělo, tak i duši člověka. Poměrně dostupnými a bezpečnými aktivitami je pravidelná chůze v terénu, pro současné zapojení horní poloviny těla lze využít i trekingových holí v režimu  techniky „ nordic walking“, dále je vhodná tzv. indiánská chůze, ale i třeba tanec, nebo pravidelná jízda na kole. Aktivita by se ideálně měla provádět 1- 2 x týdně,“ dodává Mgr. Skýpala, vedoucí fyzioterapeut Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: