Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Vánoční atmosférou začíná dýchat i Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí

11.12.2023

Co nejkrásnější vánoční svátky se snaží připravit personál Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí pro své pacienty. I když se zdravotníci snaží v tomto období propustit do domácí péče na svátky všechny, komu to zdravotní stav dovolí, budou Vánoce v nemocnici trávit i pacienti, kteří musí z důvodu své nemoci, úrazu či diagnózy být pod neustálým dozorem lékařského i nelékařského personálu.

Poslech koled, vánoční výzdoba, zdobení vánočních stromečků, to vše zpestřuje pacientům ve valašskomeziříčské nemocnici vrcholící Advent a blížící se Vánoce. I když primárně pacienti Oddělení následné péče či Interního oddělení zůstanou přes vánoční svátky v péči nemocničního personálu, nebudou ani oni ochuzeni o sváteční atmosféru. „Jedná se primárně o pacienty s dlouhodobými chronickými a vleklými problémy, pacienty s akutními úrazy nebo frakturami, vyžadujícími absolutní klid na lůžku,“ říká ke skladbě pacientů hlavní sestra Mgr. Jana Pelikánová.

„Tito pacienti jsou hospitalizováni na našich lůžkách a tráví zde vánoční a často i novoroční dny. Tím, že nemohou být v těchto dnech se svými blízkými, se snažíme vynahradit alespoň dobrou náladou na oddělení a možnosti se spojit s rodinou alespoň přes tablet, který máme k dispozici na odděleních následné péče,“ doplňuje hlavní sestra Pelikánová.

Kromě navození příjemné vánoční atmosféry na odděleních nebudou pacienti ochuzeni o tradiční štědrovečerní večeři. Každý pacient, který není omezen dietou, dostane na oběd čočkovou polévku, nudlový nákyp s tvarohem a kompot. Na večeři se poté bude servírovat smažené rybí filé, bramborový salát a nebude taktéž chybět ani vánoční balíček s jablky, banánem, pomeranči, mandarinkami, kiwi, tatrankou, perníkem a džusem,“ dodává ke skladbě štědrovečerní tabule vedoucí stravovacího úseku Tomáš Jareš, DiS. Pacienti s dietou dostanou na oběd bramborovou polévku a taktéž nudlový nákyp s tvarohem.„Na večeři to poté bude rybí filé na kmíně s citronem, bramborovou kaší a meruňkovým kompotem. Ani pro tyto pacienty nebude chybět speciální vánoční balíček,“ doplňuje Tomáš Jareš, DiS. 

Adventní období v prosinci zpříjemnila pacientůmOddělení následné péče návštěva čtyřnohého canisterapeutického psa Belly. Pod vedením canisterapeutky Blanky Hašové tak Bella během své předvánoční návštěvy obcházela pokoj po pokoji a pacientům rozdávala perníčky z košíku. Neskrývaná radost byla veliká, možnost pohladit si pejska a ležet s ním alespoň na chvíli v jedné posteli tak vykouzlila na tvářích mnohých velkou radost a slzičky štěstí. „Vzpomínky dokážou zahřát na duši. Zlomenou nohu zasádrujeme, chřipku vyléčíme, jen s duší to mnohdy neumíme. Potřebujeme dávky smíchu, úsměvů a pocitů, že nás někdo rád vidí, a to ten chlupáč dokáže. To je pro mě canisterapie, vykouzlit u nemocného úsměv na tváři, proto se na oddělení následné péče valašskomeziříčské nemocnice ráda vracím,“  říká canisterapeutka Blanka Hašová.

O přínosech canisterapie nemá jedinou pochybnost ani staniční sestra oddělení následné péče Petra Žákovská:„Vybavují se mi pacienti, kteří se rozmluvili při pohledu na tu němou tvář. Pacienti, kteří přestali myslet na bolest, jen aby si pejska pohladili. A to vše i nyní v předvánočním období je pro naše klienty velmi povzbudivé a prospěšné.“

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: