Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí získala Osvědčení pro zajišťování odběrů pupečníkové a placentární krve, tkáně pupečníku a tkáně placenty

10.11.2023

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí získala toto osvědčení v rámci tkáňového zařízení CORD BLOOD CENTER CZ. Zajišťování odběru se provádí na základě povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv v souladu zákona o lidských tkáních a buňkách a smlouvy mezi tkáňovým a odběrovým zařízením.

„Pupečníková krev zachránila život nejednomu dětskému pacientovi.Odběrem pupečníkové krve, tkáně pupečníku a placenty získáte pro vaše dítě jedinečné zdroje buněk použitelné na léčbu během celého života,“ říká na úvodstaniční sestra gynekologicko-porodního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, Bc. Andrea Dočkalová.

Pupečníková krev je krev novorozence, která zůstává po narození dítěte a po přestřižení pupečníku v placentě a pupeční šňůře. Výjimečná je tím, že obsahuje vzácné krvetvorné kmenové buňky, které jsou mladé a nezatížené získanými onemocněními, léčbou či procesem stárnutí. Mezenchymální kmenové buňky se dokáží diferencovat na buňky širokého spektra tkání, jako např. tkáně kostí, chrupavek, šlach, svalů, nervů či jater. Nacházejí se i v pupečníkové krvi, i když ve výrazně menším množství než v tkáni pupečníku, a také v tkáni placenty.

Placenta je komplexní orgán, který plní životně důležité funkce během těhotenství. Kromě zajištění základního spojení mezi matkou a dítětem plní aktivní roli při harmonickém růstu a vývoji plodu během těhotenství. Odběr pupečníkové (placentární) krve z povrchových žil placenty – obsahuje krvetvorné kmenové buňky, které jsou využitelné při standardní léčbě desítek závažných onemocnění a mají využití i v regenerativní medicíně, stejně jako pupečníková krev z pupečníku.

„Odběry pupečníkové krve, či jednotlivých tkání pupečníku a placenty najdou využití při léčbě závažných onemocnění v odbornostech, jako je například hematologie, onkologie, či imunologie,“říká k přínosům odběrů primář gynekologicko-porodního oddělení, MUDr. Leopold Hošek, MPA. 

Potenciál využití má však v léčbě mnoha dalších onemocnění. „Výhodou je, že je možné použití při léčbě jak v dětství, tak i v dospělosti a platí to i pro sourozence. Využívají se navíc i v buněčných terapiích, regenerativní medicíně a tkáňovém inženýrství. Jedná se defacto o nejširší spektrum buněk, které se mohou nechat při porodu odebrat a uskladnit. Buňky mají jedinečnou výhodu svými vlastnostmi, a to tím, že nejsou ovlivněny získanými chorobami, léčbou a stárnutím,“ shrnuje přínosy primář MUDr. Leopold Hošek, MPA.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: