Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Zájem o služby zdravotně-sociálního pracovníka s ohledem na stárnutí populace narůstá každým rokem

26.10.2023

Sociální pracovník by měl být tím, kdo dokáže pacienta i jeho rodinu vyslechnout a podpořit v nepříznivé situaci, kterou právě prožívají, říká zdravotně-sociální pracovník Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, Mgr. Monika Ondřejková. V rámci Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí působí na pozici zdravotně-sociálního pracovnice. Co vše její profese obnáší?

„Obrací se na mě zejména rodinní příslušníci pacientů, kteří jsou aktuálně hospitalizovaní v naší nemocnici. Jedná se o pacienty, u kterých se ve většině případů výrazně změnil zdravotní stav a soběstačnost. Pro rodinu pacienta je to často velmi zátěžová situace, ve které se ocitají poprvé a potřebují proto dostatek informací, na koho se mohou v případě potřeby obrátit a kdo jim bude schopen pomoci,“ říkáMgr. Monika Ondřejková.

Největší skupinu pacientů tvoří senioři, osoby se zdravotním postižením, osoby bez domova, nebo lidé závislí na alkoholu. Menší skupinu pak tvoří nezletilé děti, které jsou ohroženy svou nepříznivou sociální situací a vyžadují proto spolupráci sociálně právní ochrany dětí. 

„ Dále jsou to pacienti, kteří žijí osaměle a nemají žádnou rodinu, která by jejich nepříznivou sociální situaci mohla řešit. V takovém případě zdravotně sociální pracovnice nemocnice zajišťuje vše potřebné týkající se zajištění péče prostřednictvím vhodných sociálních služeb, dále řeší finančních záležitostí, případně také opatrovnictví, pokud to zdravotní stav pacienta vyžaduje,“ říká Monika Ondřejková.

A co v případě, že pacient rodinu nemá?„Pokud pacient žije osaměle a nemá žádnou rodinu, která by mohla být nápomocná při řešení jeho nepříznivé sociální situace, přebírá na sebe řešení zdravotně sociální pracovník nemocnice. V případě, že se nedaří zajistit pacientovi adekvátní péči po jeho propuštění z nemocnice, má zdravotně sociální pracovník také povinnost tuto skutečnost oznámit sociálnímu pracovníkovi příslušné obce podle trvalého bydliště pacienta. Ten má být nápomocen při dalším řešení nepříznivé sociální situace pacienta,“ upřesňuje Monika Ondřejková.

Ročně řeší sociální pracovnice Nemocnice ALEG Valašské Meziříčí v rámci své agendy cca 200-250 pacientů. Působí na všech odděleních naší nemocnice. Zájem o služby sociálního pracovníka však s ohledem na stárnutí populace narůstá každým rokem.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: