Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Zdravotní trable, velká nadváha, nespočet bezúspěšně vyzkoušených diet – pacientů specializované bariatrické poradny Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí je stále více

22.8.2023

Obezita trápí zhruba čtvrtinu Čechů a její řešení se ve vážnějších stupních obvykle neobejde bez zásahu lékařů. V bariatrické ambulanci Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí zdravotníci každý rok přivítají na 300 osob s jakoukoliv formou obezity. Ti, kteří splní požadované podmínky pro operaci v rámci svého zdravotního stavu, se následně dostávají až na operační sál. Pro potřebu těchto zákroků má valašskomeziříčská nemocnice speciální operační stůl s nosností až 400 kg.

O zmenšení žaludku uvažovala paní Eva Machalová z Hranic na Moravě již dva roky. Jak sama říká, nikdy nebyla štíhlá, klasickými dietami a pohybem se jí zhubnout nepodařilo, i když jedla zdravě. „O zmenšení žaludku jsem přemýšlela cca poslední 2 roky. Po přestěhování z Prahy jsem se usadila v Hranicích a začala docházet do obezitologické poradny. Paní doktorka se o možnosti operace několikrát zmínila a já jsem nakonec souhlasila, protože obezita se pojí s celou řadou zdravotních problémů a omezení,“ říká pacientka bariatrické ambulance Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí paní Machalová.

Bariatrická chirurgie se ukazuje jako nejefektivnější léčba morbidně obézních pacientů, která zároveň vede k poklesu využívání zdravotní péče a poklesu přímých nákladů na  léčbu. Závažná obezita se totiž často kombinuje s dalšími onemocněními, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak, porucha metabolismu tuků, onemocnění pohybového systému, poruchy dýchání ve spánku.

Operace se nedělá proto, aby byl člověk hezký a štíhlý, ale kvůli rizikům zdravotních komplikací, které se k obezitě vážou. Jde o vážnou nemoc, která může postiženému přivodit vážné zdravotní komplikace jako infarkt či mozkovou mrtvici,“ říká primář chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí a vedoucí bariatrické poradny MUDr. Aleš Bařinka, který se se svým týmem specializuje na bariatrickou operativu již 20 let.

Bariatrická operace je indikována buď u pacientů s BMI nad 40 bez přidružených chorob, anebo u pacientů s BMI nad 35 s přidruženými chorobami, kdy se zároveň těmto pacientům i přes odborná doporučení dlouhodobě nedaří snížit hmotnost.

„Při nástupu do nemocnice jsem vážila 154 kg, to už je váha po zhubnutí 8 kg, které požadoval pan primář před operací. Před operací jsem musela podstoupit gastroskopii, sono břicha, psychologické vyšetření a spirometrii. Vzhledem k tomu, že mi pan primář vše vysvětlil a odpověděl na otázky, věděla jsem, co mě čeká, a nebála jsem se. Těšila jsem se, že začnu hubnout,“ dodává paní Machalová, jejíž váha i nadále klesá.

Po operaci je nezbytné dodržovat speciální režim. Paní Eva mohla začít s tekutou stravou 4. den po operaci a dodržovat ji 2 týdny. Poté jsem mohla začít se stravou mixovanou. Ta mi dělala asi největší problémy, protože člověk jí i očima a mixované jídlo nevypadá příliš vábně. Po cca 4 týdnech od operace jsem začala jíst „normální kousací“ stravu. Po 6 týdnech mohu začít zařazovat i celozrnné pečivo, i když jen v malé míře. Jím hlavně bílkoviny,“ vyjmenovává paní Machalová.

Ani úbytek váhy nenastane po operaci hned. V prvních týdnech jde u pacientů o jednotky kilogramů.

„Po propuštění jsem začala hubnout pozvolna, 2 kg za týden. Na kontrole u pana primáře po 6 týdnech jsem měla dole 12 kg. Nejdřív se hubne vnitřní tuk. Ale za nějakou chvíli si začnete uvědomovat, že je vám oblečení volnější,“ říká paní Eva Machalová.

„Paní Machalová by měla při nastaveném režimu zhubnout okolo 25 kg za rok, i přes operaci ale musí dodržovat zdravé složení jídelníčku a přidat pohyb,“ dodává primář MUDr. Aleš Bařinka, do jehož poradny bude paní Machalová docházet i nadále.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: