Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

V Nemocnici Valašské Meziříčí jsou na morbidně obézní pacienty připraveni. V létě odoperují pacienta s váhou 200 kilogramů

31.5.2017

Češi patří mezi jeden z nejtlustších národů v Evropě a také do zdravotnických zařízení stále častěji putují morbidně obézní pacienti s hmotností vyšší než 150 kilogramů. Na tuto hmotnost u pacientů přitom není standardní zdravotnické vybavení uzpůsobeno a ošetření či hospitalizace jsou možné jen v případech, kdy nemocnice disponuje speciálním vybavením. Naštěstí zdravotníci Nemocnice Valašské Meziříčí, která patří do skupiny AGEL, jsou na tyto případy připraveni a ročně úspěšně operačně ošetří a hospitalizují okolo pěti desítek morbidně obézních pacientů, kteří zde přicházejí kvůli bariatricko-metabolickým operacím. Aktuálně se přitom zdejší lékaři chystají na operaci pacienta, jehož hmotnost hrubě přesahuje 200 kilogramů.

Nepřiměřené zásoby podkožního tuku, a tedy nadváha a obezita, dopadají na zdraví člověka mnoha způsoby a vyvolávají rozličnou škálu zdravotních obtíží. Léčba morbidně obézních pacientů s hmotností přes 150 kilogramů však nebývá za pomoci běžného vybavení zdravotnických zařízení snadná a někdy dokonce není vůbec možná. Své o tom ví i zdravotníci Nemocnice Valašské Meziříčí, kteří měli v péči například i pacienta s hmotností 192 kilogramů a běžně ošetřují pacienty s hmotností kolem 180 kilogramů.

„Extrémní rozměry i hmotnost u morbidně obézních pacientů vyžadují mnohdy speciální vybavení a téměř vždy speciální zacházení. V Nemocnici Valašské Meziříčí jsme na tyto pacienty připraveni a jsme schopni jim nabídnout jak operační zákroky, zejména ty bariatricko-metabolické, tak i potřebné ošetření v případě jiných obtíží,“ prozrazuje MUDr. Jaroslav Bednář, lékař bariatrické poradny Nemocnice Valašské Meziříčí, který se na chirurgickou léčbu obézních pacientů specializuje.

Ročně přivítají zdravotníci v Nemocnici Valašské Meziříčí stovky morbidně obézních pacientů, kteří zde přicházejí zejména na bariatricko-metabolické zákroky, tedy chirurgické výkony k léčbě obezity.  Z těchto pacientů je jich kolem padesátky ročně indikováno k operačnímu výkonu. Pro potřebu těchto operačních zákroků Nemocnice Valašské Meziříčí před nedávnem zakoupila další speciální operační stůl s nosností 400 kilogramů, vlastní CT lůžko s nosností 180 kilogramů a na oddělení následné péče disponuje lůžky s nosností 170 kilogramů.

„Pro transport a manipulaci s pacienty je nemocnice dále vybavena speciálním vozíkem s nosností 150 kilogramů a zvedákem pro manipulaci se stejnou nosností. V letošním roce navíc nemocnice pořídila i dvě resuscitační lůžka s navýšenou nosností až do 200 kilogramů,“ prozrazuje Mgr. Jana Pelikánová, hlavní sestra nemocnice Valašské Meziříčí.

Speciální pokoje pro obézní pacienty zatím nemocnice nemá, ale v případě potřeby je personál připraven vyklidit a uzpůsobit některý z pokojů pro potřeby vysoce obézního pacienta. „Zároveň jsme schopni navýšit počet ošetřujících pracovníků tak, aby bylo možné s pacientem provádět veškeré nutné úkony,“ dodává MUDr. Jaroslav Bednář s tím, že u obézních pacientů je pro zdravotníky daleko náročnější provádění polohování, hygieny, ale i rehabilitace či převazování ran.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: