Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Oddělení dýchá domácí, vstřícnou a srdečnou atmosférou, personál zde bez úsměvu neuvidíte, říká primářka rehabilitace MUDr. Věra Fajkošová

25.7.2023

Rehabilitační péče Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí patří mezi velmi žádanou a vyhledávanou nejen ve Zlínském kraji, ale má daleko větší přesah i mimo zdejší region. Velkou zásluhu na vzestupu a prestiži rehabilitace má primářka MUDr. Věra Fajkošová, která v nemocnici pracuje již téměř tři dekády. A že je opravdu péče na úrovni a velmi poptávaná, dokazují nejen množství spokojených klientů, ale i vyhledávaní odborné pomoci od mediálně známých osobností. Posledním pacientem z veřejného života u primářky Fajkošové byl taneční mistr a porotce úspěšné televizní soutěže Stardance – když hvězdy tančí, pan Zdeněk Chlopčík.

Paní primářko, svou práci střídáte na rehabilitační ambulanci i na lůžkové části, jak se dají skloubit tyto činnosti na obou pracovištích?

Když jsem nastoupila, byla zde pouze rehabilitační ambulance, která byla popelkou mezi ostatními odděleními. Jak poskytovanou péči, tak umístěním v suterénu, téměř bez přístupu denního světla. Dnes máme kromě ambulance i lůžkové oddělení, které vzniklo v roce 2007 za pana ředitele MUDr. Milana Leckéšiho. Dělat ve dvou lékařích na ambulanci a lůžku je často hektické a vyčerpávající, ale máme kolem sebe skvělý kolektiv, tak se to vždy nějak zvládne.

S jakými obtížemi k vám nejčastěji míří pacienti? Jsou nějaké diagnózy, které jsou u Vás na oddělení zastoupeny ve větší míře?

Na lůžkovém oddělení se specializujeme hlavně na časnou rehabilitační péči o pacienty po totálních endoprotézách kyčlí a kolen. Spolupracujeme především s ortopedickým pracovištěm v Rožnově pod Radhoštěm. Benefity to přináší oběma stranám. A především našim klientům.

Jak dlouho k Vám průměrně docházejí pacienti na ambulanci cvičit, než se jejich stav zlepší a mohou zpět do běžného života?

Na ambulanci trvá léčba většinou měsíc, ale strašně záleží na jednotlivých klientech, pokud pacient nechce, nezlepší se nikdy, pokud chce, progres je rychlý.

Lůžková rehabilitace je vyhlášenou nejen v celém kraji, ale i mimo náš region a v Čechách, čím si vysvětlujete zdejší oblíbenost vašeho oddělení?

Oblíbenost naší lůžkové rehabilitace je určitě v odbornosti fyzioterapeutů, s přístupem celého personálu k lidem, snažíme se chovat tak, jak bychom chtěli, aby se druzí chovali k nám. Oddělení dýchá domácí, vstřícnou a srdečnou atmosférou. Personál zde bez úsměvu neuvidíte.

Jaká je věková skladba pacientů, kteří vás navštěvují a jsou u vás hospitalizováni?
Věková hranice je široká, od dětských pacientů až po seniory. Nyní nejvíce klientů máme mezi 65 až 80 lety.

S jakými zdravotními neduhy se na Vás v současné době pacienti nejčastěji obracejí?

Na lůžkovém oddělení jsou to operace po „tepkách“ (totální náhrady kyčelního kloubu), na ambulanci úrazy a bolesti v zádech.

Jak vypadá den primářky rehabilitace? Co vše Vaše profese denně obnáší?

Skvěle, v 7 hodin vizita na oddělení, administrativa s propuštěním a příjmy pacientů, rozpis lékařské dokumentace, práce s fyzioterapeuty, všeobecnými sestrami.  Od 13.00  do 15.00 poté následně práce s ambulantními pacienty. 

Je něco, co Vás na této profesi nejvíc překvapilo nebo v čem se vaše původní představy lišily od skutečnosti?

Nejvíce mě překvapilo, že někteří klienti nechtějí, aby jim bylo pomoženo, že jim daný stav vyhovuje, že pro sebe nejsou ochotni nic aktivně udělat, jen využívají pomoci zdravotníků.

Dochází za Vámi i známé osobnosti z veřejného společenského a mediálního života, můžete některého zmínit?

Posledním známým klientem byl Zdeněk Chlopčík, taneční mistr a porotce Stardance  - Když hvězdy tančí a byl s naší péči velmi spokojený.

S primářskou pozicí je spojeno hodně práce a velká zodpovědnost. Jak si ve volném čase nejlépe odpočinete a vyčistíte hlavu?

Relaxuji na rybách, nejvíce ultralehká přívlač, ale i feeder a plavaná a druhým velkým koněm je tanec, který s manželem děláme už minimálně deset let, a to v Ostravě u manželů Chlopčíkových a ve Valašském Meziříčí u manželů Jarešových. Všem tento druh relaxu vřele doporučuji. 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: