Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Zlomeniny, ale i omrzliny - Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí v posledních dnech ošetřuje více pacientů, kteří se zranili pádem na náledí nebo kvůli mrazu

12.1.2024

Pacienty ošetřují v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí 24 hodin denně, nejčastěji se jedná o úrazy spojené s venkovní sportovní aktivitou. Primárně jde o lehčí a středně těžká zranění. Samotnou chirurgickou ambulancí projde denně zhruba 100 pacientů jak s nově vzniklými potížemi a úrazy, tak také v rámci kontroly již dříve zavedené léčby.

Mezi poranění, která teď vedou, patří zlomeniny, vyvrtnuté kotníky, poškozené vazy v koleni, natažené nebo natržené svaly a šití. Jen za nedávný sněhový příděl na Valašsku jsme na chirurgické ambulanci přiložili pacientům více jak 100 sádrových fixací,“ říká ke statistice množství úrazů staniční sestra chirurgické ambulance, Bc. Sylva Fojtášková, DiS.

„Velmi častými zraněními u dospělých jsou také otevřené rány jako následek uklouznutí na zledovatělém povrchu s následným pádem na hlavu nebo pády s následky různých typů zlomenin. S těmito úrazy ošetřujeme hlavně seniory. Mnohá z těchto poranění pak vyžadují chirurgické řešení na operačním sále a hospitalizaci,“ doplňuje vrchní sestra chirurgické odbornosti Karla Melichaříková.

Vzhledem k tomu, že v blízkém okolí nemocnice se nachází i řada hotelů a míst, kam jezdí na zimní prázdniny děti z celé republiky, kromě seniorů patří k častým návštěvníkům ambulance i děti. „V mnoha případech se jedná o otřesy mozku a zlomeniny horních anebo dolních končetin z lyžařských výcviků nebo rekreačního sportování. Četné jsou pak zhmožděniny, zlomeniny klíční kosti, či vykloubení ramenního kloubu a to napříč věkovou skladbou,“ dodává vrchní sestra chirurgické odbornosti Karla Melichaříková. Velká část pak z těchto pacientů je ošetřena ambulantně, bez nutnosti hospitalizace.

K zimnímu charakteru počasí patří nejen sníh, ale i mráz. Ten už způsobil pacientům nejeden zdravotní problém. „Lidem, kteří jsou dlouhodobě vystaveni mrazům a nemají dostatečný teplotní komfort, hrozí omrznutí a interní potíže. I s těmito problémy se na nás nyní pacienti obracejí jak na chirurgické ambulanci, tak na interním příjmu, případně Lékařské pohotovostní službě,“ dodává hlavní sestra Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Mgr. Jana Pelikánová s tím, že častými návštěvníky právě s omrzlinami a podchlazením jsou nejčastěji lidé bez domova.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: