Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí je v rámci šetření HCI druhou nejlepší v ČR v souvislosti s výskytem nozokomiálních infekcí během hospitalizace.

7.12.2023

Každý pacient, který je hospitalizován ve zdravotnickém zařízení nebo se tam podrobí zákroku, je ohrožen nozokomiální nákazou. Je to nákaza, která vznikla v souvislosti s pobytem pacienta v nemocničním prostředí, ať již v ambulantní nebo lůžkové části. Tato infekční komplikace může zhoršit průběh základního onemocnění, prodlužuje dobu hospitalizace a zvyšuje náklady na léčbu.

V rámci dotazníkového šetření HealthCare Institute (HCI) za rok 2023 se Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí umístila v tomto parametru péče na 2. místě mezi všemi hodnocenými nemocnicemi v České republice.

„Přes veškerou snahu o dodržování hygienických standardů se nozokomiální nákazy vyskytují ve všech zdravotnických zařízeních u nás i ve světě. Nebezpečí nozokomiální infekce spočívá ve stále vyšší rezistenci bakteriálních kmenů na dezinfekční a antibakteriální prostředky,“ říká hlavní sestra Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, Mgr. Jana Pelikánová.

„Mezi nejčastější nozokomiální nákazy patří infekce respiračního traktu, infekce močových cest, infekce krevního řečiště (sepse) neboinfekce v místě chirurgického výkonu(ranné infekce),“ doplňuje Mgr. Dagmar Kratochvílová, epidemiologická sestra Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí.

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí má zaveden Programprevence a kontroly nozokomiálních infekcí, jehož účelem je aktivní vyhledávání rizik spojených s možností vzniku nozokomiálních infekcí včetně snahy o minimalizaci vzniku a šíření.

„Zakládáme si zásadně na dodržování bariérových režimů, na preventivních krocích směrem k pacientům a dodržování hygienicko-epidemiologických standardů,“říká Mgr. Jana Pelikánová. „Máme nastaveny přísné indikátory kvality včetně ošetřovatelských standardů, kde jsou nastavena pravidla nejen pro sledování nozokomiálních infekcí, ale především péče o pacienty. Následně je prováděna „surveillance“, kdy zjištěná data vyhodnocujeme a využíváme pro nastavení účinné prevence,“ říká Mgr. Jana Pelikánová.

 

„Tím, že nemocnice prošla již šesti nezávislými externími návštěvami Spojené akreditační komise SAK ČR, máme přesně zmapovány počtynozokomiálních infekcí a můžeme je jednoduše přepočítat jak na ošetřovací dny či lůžkodny, tak na počty pacientů za námi zvolené období,“ dodává předseda představenstva MUDr. Martin Hrabovský, MBA.Děkujeme všem pacientům, kteří dotazníky v rámci šetření vyplnili. Samotné umístění mezi velkou konkurencí nemocnic nás, samozřejmě, velmi těší a zavazuje,“ uzavírá předseda představenstva MUDr. Martin Hrabovský, MBA.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: