Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Na specializovaná plicní vyšetření už pacienti z Valašského Meziříčí nemusí dojíždět

25.2.2020

Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL, se může jako teprve druhé zařízení ve Zlínském kraji pochlubit přístrojem sloužícím k podrobnému vyšetření funkce plic. Moderní bodypletysmograf rozšířil portfolio poskytovaných služeb plicní a alergologické ambulance. Pořízení přístroje přišlo nemocnici na téměř 900 tisíc korun.

„Přístroj umožňuje velmi důležité vyšetření pro pacienty naší ambulance, kteří za ním byli doposud nuceni dojíždět do jiných zdravotnických zařízení. Dojde tak k dalšímu rozšíření služeb plicní a alergologické ambulance naší nemocnice, využívané občany města i širšího regionu," uvedl vedoucí lékař plicní ambulance Nemocnice Valašské Meziříčí MUDr. Miroslav Šimíček, který stál za zrodem myšlenky pořídit tento přístroj i do valašskomeziříčské nemocnice. „Nové vybavení nám tak doplňuje již stávající možnosti vyšetření na úroveň, která je běžně dostupná spíše v rámci krajských či fakultních nemocnic,“ doplnil.

Vyšetření umožní podrobněji analyzovat plicní funkce pacientů. Komplexní vyšetření pomocí bodypletysmografie a plicní difuze patří mezi standardní vyšetřovací metody, kdy běžná spirometrie nedokáže určit přesnou diagnózu. Dále se přístroj využívá v rámci předoperační přípravy, a to zejména v případě plicních operací a před kardiochirurgickými zákroky.

„Pacient je usazen ve vyšetřovací kabině, kde dýchá podle pokynů odborného personálu a stroj zaznamenává příslušné dechové objemy, průtoky, odpory a další ventilační parametry při klidném i usilovném dýchání. Zařízení se skládá z několika modulů, z nichž každá pomáhá diagnostikovat různé poruchy plicních funkcí, ať jde o průduškové astma, chronickou obstrukční plicní nemoc, intersticiální plicní procesy a podobně,“ přibližuje způsob vyšetření MUDr. Miroslav Šimíček.

Kabina pro vyšetření plic vyhovuje ve tvaru své velikosti všem pacientům s nosností do 150 kilogramů. „Kabina využívá průlomové technologie s přepracovaným dýchacím okruhem a technologií ultrazvukových senzorů. Je navíc vylepšena o další inovace, jako je digitální kompenzace tlaku, což pomáhá snižovat vlivy prostředí a zlepšuje přesnost měření,“ uvádí k nové akvizici na plicní ambulanci referent zdravotnické techniky nemocnice Ing. Jaromír Petřík.

V plicní ambulanci Nemocnice Valašské Meziříčí se provádí diagnostika a léčba veškerých plicních onemocnění – průduškového astmatu, chronické obstrukční plicní nemoci, zápalů plic, zánětů průdušek, intersticiální plicní nemoci, diagnostikou nádorů plic i obstrukční spánkové apnoe. K vyšetření na plicní či alergologické ambulanci je třeba se objednat na telefonním čísle 571 758 487.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: