Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Vánoční svátky na chirurgické ambulanci Nemocnice Valašské Meziříčí

23.12.2019

Vánoční svátky patří k nejkrásnějším svátkům v roce. Pohoda, klid, úsměvy, rodina, dárky, pohádky, to vše a ještě více může někoho napadnout při vyslovení názvu Vánoce. Ale mnoho lidí, především zaměstnanců ve směnných provozech, zkrátka trávit Vánoce doma nemůže. V nemocnici poskytují péči hospitalizovaným či ambulantním pacientům napříč všemi odbornostmi, které nemocnice nabízí. A jak takové „Vánoce“ vypadají například na takové chirurgické ambulanci v Nemocnici Valašské Meziříčí u sloužícího lékaře a sestřičky?

Dva významné vánoční svátky - Štědrý den a Svátek svatého Štěpána bude na chirurgické ambulanci v Nemocnici Valašské Meziříčí sloužit MUDr. Zoltán Kárpáty a všeobecná sestra Jana Trčková.

„Letošní Vánoce strávím především v nemocnici na ambulanci, neboť sloužím Štědrý den, následně na Boží hod mám příslužbu a na Štěpána opět službu,“ říká k vánočním plánům MUDr. Zoltán Kárpáty. Stejný scénář služeb mimo prvního svátku vánočního čeká i sestru Janu Trčkovou, která na oba zmíněné svátky slouží noční službu. A jelikož nepochází přímo z Valašského Meziříčí, musí tak odjet do práce v podstatě v čase, kdy již každý netrpělivě čeká na usednutí ke štědrovečernímu stolu.

„Státních svátků je nejen během prosince dost, většinou každý rok se však s kolegy pravidelně střídáme, aby každý z nás alespoň část vánočních svátků trávil se svou rodinou,“ přibližuje dění lékař Zoltán Kárpáty. To sestřička Jana Trčková slouží na ambulanci Štědrý den poprvé.  „Po škole jsem párkrát Štědrý den v nemocnici na oddělení sloužila, byla jsem svobodná a bezdětná, bydlela doma s rodiči. Maminka vždy vše připravila a já jsem mohla po práci zasednout k prostřenému štědrovečernímu stolu a v klidu prožít zbytek dne. Letos mám  noční službu na Štědrý den a na Štěpána, ale každý rok nám v našem kolektivu nějaká služba, ať už denní či noční ve svátcích vyjde,“ doplňuje sestra Trčková, která má tři děti ve věku 19, 16 a 13 let.

„Letos budu na Štědrý večer mimo domov, tak ještě nemůžu říci, jak to všichni budeme zvládat, ale pokusíme se udělat vše, abychom prožili příjemný a klidný Štědrý den. Budeme mít štědrovečerní pozdní oběd, bude klasická hrachová polévka, smažený kapr, bramborový salát a cukroví - chutnat bude jistě stejně výborně, jako by chutnal večer, poté si rozdáme dárečky - to vše až na pohádku, bude jako každý rok, jen v jinou hodinu,“ prozrazuje své plány s rodinou sestra Jana Trčková s tím, že má ještě jednu tradiční činnost, které jsem se letos musela vzdát. A to je účast na Půlnoční mši svaté. „Zpívám v kostelním sboru. Nejdůležitější okamžiky Štědrého dne ale budu s rodinou,“ dodává sestra Trčková a pokračuje: „Manžel také pracuje ve zdravotnictví na směny, tudíž vše chápe a bere s porozuměním. Je to vzájemné. Jednou chybí on podruhé já. Ale určitě je nějaká šance, že se všichni o svátcích potkáme.“

Lékař Zoltán Kárpáty má rodinu na Slovensku a od dob studií v Praze v podstatě domů vždy jen pravidelně dojíždí. „Na Slovensku mám rodiče, sestru a švagra, některé roky se tedy stává, že se na Vánoce nevidíme a oslavujeme až po svátcích. Už s tím počítají, zvykli si,“ říká lékař.  

A s jakou skladbou pacientů či s jakými úrazy se nejvíce během svátků počítá? „Na Vánoce jsme ošetřovali průměrně kolem 50 pacientů denně. Jedná se většinou například o drobné úrazy při vaření. Dále se určitě setkáme s pacienty se žlučníkovými záchvaty nebo bolestmi břicha z přemíry jídla. Následují dle zkušenosti podvrtnuté kotníky, zlomeniny zápěstí a podobně,“ dodávají oba zdravotníci shodně své zkušenosti z chirurgické ambulance během svátků.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: