Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Porodnice valašskomeziříčské nemocnice pořídila pro své rodičky nový kardiotokograf

3.12.2019

Nový moderní kardiotokograf začali využívat lékaři gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí, která patří do skupiny AGEL. Přístroj, který slouží k monitoringu rodičky a plodu v průběhu porodu, přišel nemocnici na více než 250 tisíc korun. V současné době má porodní oddělení celkem devět kardiotokografů.

„Kardiotokografy  patří dnes už u nás v porodnici ke standardnímu vybavení. Personál porodního sálu si chválí jeho snadné ovládání a manipulaci. Používáme je nejen na porodním sále, ale i při péči poskytované těhotným ženám v rámci prenatální poradny,“ říká o nových přístrojích staniční sestra gynekologicko-porodního oddělení Bc. Andrea Dočkalová.

Kardiotokografie je nejdůležitější metodou na včasné zjištění ohrožení plodu hypoxií. Pomocí elektrod připevněných na břicho snímá přístroj elektrickou aktivitu dělohy a tepovou frekvenci plodu. Vybavení umožňuje provádět externí monitorování plodu a volitelně též neinvazivní monitorování vitálních funkcí matky. Veškeré naměřené hodnoty se zobrazují na 6,5 palcovém barevném displeji. Monitor lze ovládat prostřednictvím dotekového displeje. Kardiotokograf snímá také vícečetné těhotenství. Vyšetření je nebolestivé a nemá žádné vedlejší účinky ani na těhotnou ženu ani na miminko.

Součástí dodávky nového přístroje byly také vestavěné držáky na stěnu a pojízdné vozíky, které umožní personálu snadné přemístění kardiotografů po celé nemocnici. „Typově stejné přístroje jsou v nemocnici již využívány několik let, personál porodního sálu je s nimi maximálně spokojen,“ uzavírá přínos nového vybavení referent zdravotnické techniky Ing. Jaromír Petřík.

V porodnici Nemocnice Valašské Meziříčí se v loňském roce narodilo celkem 941 dětí, z toho bylo 8 párů dvojčat.  A i letos se porodníci radují ‒ trend je obdobný. Rodičkám nemocnice nabízí předporodní kurzy, semináře, cvičení pro těhotné, prohlídky porodního sálu, nebo např. i tzv. tejpování těhotných.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: