Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice Valašské Meziříčí šíří zdravotní gramotnost a vzdělává své pacienty

26.11.2019

Na vzdělávání pacientů cílí Nemocnice Valašské Meziříčí, jež patří do skupiny AGEL. Edukaci totiž považuje za jednu z priorit, které přispívají ke zvyšování kvality poskytované péče a zlepšují zdravotní gramotnost pacientů. A právě proto vznikají nové brožury, kde čtenáři najdou například předoperační informace, poučení o následné léčbě a materiály nezapomínají ani na čerstvé maminky.

Projekt podpoří 70tisícová podpora Ministerstva zdravotnictví, které valašskomeziříčské nemocnici poskytlo dotaci v rámci programu Bezpečnost a kvalita zdravotní péče. „Finanční prostředky, které jsme od Ministerstva zdravotnictví získali, budou vyčerpány na tvorbu a inovaci edukačních materiálů pro pacienty. Pacienti tak dostanou informace nejen od lékařů, ale i fyzicky v podobě brožury, kde si vše podrobně budou moci přečíst a seznámit se s danou problematikou,“ říká řešitel projektu a současně manažer kvality Nemocnice Valašské Meziříčí Mgr. Radomír Petr.

Edukace pacientů patří mezi důležité aktivity moderní zdravotní péče. Zvláště u chronických onemocnění hraje jednu z klíčových rolí. Vzdělávání pacientů a jejich zapojení do léčby tak zvyšuje šanci na dosažení celoživotní kontroly nemoci.

Materiály popisují vybrané procesy následné léčby a dodržování léčebně-terapeutických pokynů. Obsahují také informace pro pacienty před operací, pokyny pro matky po porodu či informace centra redukce hmotnosti a preventivní medicíny. „Pacienti zde najdou odpovědi na nejčastější otázky týkající se daného procesu. Obsahují nejen textovou část, ale jsou také doplněny názornými obrázky a schématy. Nové brožury jsou namátkou určeny pacientům, kteří si aplikují injekčně léčivé přípravky k prevenci žilní trombózy. Dále nabízíme maminkám materiál s pokyny pro péči o novorozence anebo se mohou pacienti dočíst základní informace o tom, jak pečovat o zavedený močový katétr a předcházet tak možným komplikacím,“ uvádí příklady některých brožur spoluautor projektu, marketingový pracovník Michal Václav, DiS.

„Materiály pacienti obdrží v průběhu hospitalizace nebo při návštěvách v odborných ambulancích. Taktéž je možnost získat edukační materiály v rámci veřejných akcí, které Nemocnice Valašské Meziříčí organizuje,“ popisuje přínos projektu hlavní sestra Mgr. Jana Pelikánová.

Podpoře zdravotní gramotnosti se valašskomeziříčská nemocnice věnuje komplexně. Letos v září rozjela také bezplatné kurzy první pomoci pro veřejnost. Účastníci školení se zde naučí správnou techniku dýchání a provedení nepřímé srdeční masáže na figuríně, dozví se, jak postupovat při úrazu elektrickým proudem, jak ošetřit místo poranění při dopravní nehodě, jak postupovat při zlomeninách a masivním krvácení, jak postupovat při poleptání, popálení, nebo náhlé zástavě srdečního oběhu, což jsou nejběžnější život ohrožující stavy, u kterých je nejdůležitější právě rychlá první pomoc postiženému.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: