Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Gastroenterologická ambulance Nemocnice Valašské Meziříčí získala další moderní videokolonoskop

15.8.2019

Gastroenterologická ambulance Nemocnice Valašské Meziříčí, která patří do skupiny AGEL, získala další moderní videokolonoskop v hodnotě 968 tisíc korun. Jde o moderní variantu přístroje, který má speciální rozlišovací schopnosti a umožňuje velmi přesné koloskopické vyšetření.

Na gastroenterologickém pracovišti v Nemocnici Valašské Meziříčí se koloskopických vyšetření provádí několik denně. „Počet pacientů, které objednáváme ke koloskopickému vyšetření, rok od roku stoupá. Ve výskytu a diagnostice nádorů tlustého střeva je Česká republika bohužel na předním místech,“ uvádí vedoucí lékař gastroenterologické ambulance MUDr. Martin Liberda s tím, že vyšetření tlustého střeva je důležitou oblastí diagnostiky v rámci prevence nádorových onemocnění. Nový videokolonoskop Olympus řady EXERA III. s HDTV využívá pokročilý optický systém pro vytváření jasných a čitelných obrazů při vyšetření tlustého střeva pacienta.

Moderní vybavení umožňuje zobrazování v módu NBI úzkopásmového zobrazování, což je technické řešení, které lze kombinovat spolu se zvětšením obrazu při endoskopii a které osvětluje objekt přes optické filtry.  Tím je získán obraz s dobře odlišenými úrovněmi sliznice a zvýšeným kontrastem sliznice vůči níže ležící cévní síti. „Můžeme tak v zažívacím traktu výrazně lépe odhalit zánětlivé choroby sliznice, novotvarové léze a podobně,“ upřesňuje MUDr. Liberda.

Koloskopie je endoskopické vyšetření tlustého střeva a konečníku. Provádí se pomocí ohebné sondy - videokolonoskopu, obraz je přenášen elektronicky, průměrná doba vyšetření je zhruba 30 minut. Před vyšetřením je potřeba několik dní dodržovat dietní režim a střevo dostatečně vyčistit vypitím vyprázdňovacího roztoku.

Zdravotníci valašskomeziříčské gastroenterologické ambulance provádějí vyjma koloskopií také vyšetřování jícnu, žaludku, dvanáctníku, tj. endoskopické léčebné metody v horní i dolní části zažívací trubice. V gastroenterologické ambulanci provádějí každoročně více než dva tisíce koloskopií.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: