Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice Valašské Meziříčí získala moderní výpočetní tomograf

25.6.2019

Novým moderním výpočetním tomografem (CT) Aquilion PRIME SP od firmy Canon v hodnotě 14,2 miliónu korun se může pochlubit Nemocnice Valašské Meziříčí, která patří do skupiny AGEL. Přístroj patří ve své kategorii k nejmodernějším na trhu. Výrazně zrychlí jednotlivá vyšetření, protože dokáže pacienta vyšetřit v případě potřeby i za čtyři sekundy.

„Tomograf je vybaven moderním softwarem, který umožňuje výrazně redukovat nezbytně nutnou dávku rentgenového záření, ve většině případů o polovinu, někdy i více. V případech, kdy je nutné podání kontrastní látky, dokáže přístroj také optimálně nastavit její množství podle typu vyšetření a podle parametrů jednotlivých pacientů,“ říká primářka radiodiagnostického oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí MUDr. Radmila Hurská s tím, že nový výpočetní tomograf nahradil starší přístroj z roku 2008.

Výpočetní tomograf funguje na principu rentgenového záření a je využíván k detailnímu zobrazení orgánů lidského těla, zejména k rutinnímu vyšetření mozku, páteře, plic, břicha a pánve, či k přesnějšímu zobrazení úrazových změn kostí. Dále umožní kvalitnější vyšetření tepenného a žilního systému. Vyšetření pomocí CT se také využívá ke sledování účinnosti léčby u onkologických pacientů v čase, což pomáhá nastavit optimální léčbu těchto pacientů.

„Díky zrychlenému skenování můžeme nyní pacienta vyšetřit ve větším rozsahu než doposud. Nové CT také dokáže podrobněji zobrazit tepny krku, mozku, končetin či břišních tepen a odhalit tak jejich možná zúžení či uzávěry. Podstatně kvalitněji také můžeme vyšetřovat plicní tepny a prokázat případnou plicní embolii,“ dodala primářka Hurská. Nové CT s 80 řadami 0,5 mm detektorů umožňuje díky pořízenému softwaru snímat současně 160 řezů vyšetřované oblasti těla z jedné rotace, a to díky unikátním detektorům s vysokou kvalitou zobrazení, rychlostí rotace 0,35s a vysokou tepelnou kapacitou rentgenky 7,5 MHU. Výpočetní tomograf výrazně zrychlí jednotlivá vyšetření, pacienta dokáže vyšetřit v případě potřeby jen za čtyři sekundy. Gantry má v současné době největší 78 cm otvor pro pacienta, který je k dispozici v nejvyšší třídě CT systémů.

Nemocnice plánuje díky novému CT také rozšířit spektrum vyšetření na základě požadavků lékařů nejen z valašskomeziříčské nemocnice, ale i pracovišť vyššího typu. Jedná se především o vyšetření srdce - koronárních tepen, kalciového skóre, které se provádí v našem kraji pouze na vyšších pracovištích. Další novou modalitou prováděnou na CT bude virtuální kolonoskopie, která umožňuje vyšetřit tlusté střevo pacienta pokud je střevo při klasické kolonoskopii pro kolonoskop neprůchodné, a nebo má pacient obavy z vyšetření klasickou kolonoskopií na gastroenterologii. Virtuální kolonoskopie sice nenahrazuje klasickou kolonoskopii, je její doplňkovou metodou a v kombinaci s ní, umožní vyšetřit tlusté střevo v maximální míře a zároveň posoudit okolní struktury, které se při běžné kolonoskopii zhodnotit nedají.

„Výhodou nového přístroje je kvalita pořízených snímků s vysokým rozlišením jednotlivých struktur. Dalším plusem je také portálové řešení, díky kterému se lékaři mohou připojit k vyhodnocovacím stanicím na kterémkoli počítači na oddělení a prohlížet si data i v trojrozměrných rekonstrukcích,“ sdělil referent zdravotnické techniky Ing. Jaromír Petřík a dodal, že v Nemocnici Valašské Meziříčí je na CT vyšetřeno ročně zhruba šest tisíc pacientů. „Teď se dá předpokládat, že se vyšetří zhruba o 15 procent více pacientů,“ dodal Ing. Petřík.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: