Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice Valašské Meziříčí zahájila provoz ambulance pro paliativní a podpůrnou péči

19.3.2019

Nemocnice Valašské Meziříčí, člen skupiny AGEL, zahájila provoz ambulance paliativní a podpůrné péče, která sídlí v prostorách interní odborné ambulance. K dispozici je všem zájemcům z řad pacientů a nabízí také poradenství pro blízké a pečující osoby.

Nová ambulance a její spektrum péče a nabízených služeb je určená pacientům s chronickým, nevyléčitelným, život limitujícím onemocněním, což kromě nádorových onemocnění zahrnuje pokročilá stadia chronických orgánových selhání srdečních, plicních, jaterních a ledvinných. Dále se pacienti či rodinní příslušníci mohou na personál ambulance obracet při zdravotních komplikacích s  neurodegenerativním onemocněním typu roztroušené sklerózy, Parkinsonovy nemoci, demence či ALS a ambulance nabízí služby také pro polymorbidní geriatrické pacienty.

„Našim pacientům od začátku návštěvy v naší ambulanci pomáháme žít s jejich nemocí co nejlépe a předcházíme zbytečným hospitalizacím. Vyhledáváme případná úskalí, pro která společně s jejich rodinami vymýšlíme možná řešení. Ve spolupráci s ošetřujícími lékaři, specialisty a naším multiprofesním týmem sestavujeme pacientům plán péče na míru,“ říká paliatr a lékařka ambulance pro paliativní a podpůrnou péči MUDr. Veronika Mikolajková.

Ambulance je určena primárně pro pacienty, kteří jsou schopni se osobně dostavit, ale poskytuje i poradenství pečujícím o imobilního pacienta. K dispozici je vyškolená paliativní sestra, paliatr, sociální pracovnice a dle potřeby i další členové multidisciplinárního týmu. 

V ambulanci paliativní a podpůrné péče je prostor pro prognózování, úpravu medikace, konzultaci výživových doporučení, doporučení kompenzačních pomůcek, řešení sociální situace, psychickou a spirituální podporu i drobné ambulantní výkony, jako je například odlehčovací punkce ascitu, či zavedení duté jehly do pleurální dutiny skrz hrudní stěnu, aby bylo možné odsát tekutinu.

V rámci projektu Zkvalitnění paliativní péče v Nemocnici Valašské Meziříčí byla formálně ukotvena pravidla spolupráce členů nemocničního paliativního týmu prostřednictvím vydání směrnice, která stanovuje postup pro indikování a zavedení paliativní podpůrné péče u pacientů s nevyléčitelným, život ohrožujícím onemocněním. Uvedený projekt byl podpořen Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Pacienti a ošetřující lékaři se mohou v případě zájmu obracet na paliativní sestru Bc. Jaroslavu Petřekovou a objednávat se na telefonním čísle 702 221 734. Ambulance je pro veřejnost otevřená každé úterý a pátek od 12:30 do 15:30 hodin a péče i poradenství v ní je poskytováno zdarma. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: