Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Vánoční duch zavítá i za pacienty Nemocnice Valašské Meziříčí

20.12.2017

Koledy, tvoření vánoční výzdoby nebo pečení cukroví není v tomto ročním období na programu jen v domácnostech. Adventní přípravy aktuálně vrcholí třeba i v Nemocnici Valašské Meziříčí, kde pacienti zdejších oddělení vyrábějí vánoční ozdoby, vychutnávají si adventní program a těší se i na tradiční štědrovečerní večeři.

„Adventní období a s ním spojené zvyky jsou pro všechny pacienty velmi významné a oblíbené, ať už jsou to děti na dětském oddělení, nebo senioři na oddělení následné péče. Bez ohledu na věk jsme je proto nepřipravili o mikulášskou nadílku, zpívání koled, recitaci básní a ani adventní program,“ vyjmenovává Mgr. Jana Pelikánová, hlavní sestra Nemocnice Valašské Meziříčí, s tím, že prostory nemocnice již nyní zdobí vlastnoručně vyráběné vánoční dekorace, na Mikuláše byly pozvány se svým vystoupením děti z hrachovecké mateřské školky, na chodbách se blýskají nazdobené stromečky a pacienti oddělení následné péče se 18. prosince potěšili předvánočním koledováním dětí z mateřské školy MŠ Vyhlídka, které se pro pacienty připravily vánoční program protkaný básničkami a písničkami.

Ty, kteří nebudou moci trávit v kruhu rodiny ani Štědrý den, pak čeká i tradiční večeře s rybou a salátem. Celkově letos zůstane na Štědrý den v Nemocnici Valašské Meziříčí zhruba 120 pacientů, kteří mají po domluvě s personálem během svátků také možnost neomezených návštěv.

„Vánoční svátky jsou svátky kruhu rodiny, a byť se snažíme všem pacientům umožnit, aby byli na Štědrý den doma, někdy to zdravotní stav zkrátka nedovoluje. V rámci našich možností se jim proto snažíme zde v našich prostorách svátky alespoň připomenout a vyjít jim vstříc, pokud mají nějaká přání,“ říká Jana Pelikánová s tím, že pro pacienty nemocnice připraví tradiční večeři zahrnující smažené rybí filé a salát. Těm, kteří musí dodržovat dietu, pak bude k dispozici alespoň rybí filé a bramborová kaše. Pacienti bez stravovacího omezení se mohou těšit na překvapení v podobě vánočního balíčku.

JEŽÍŠEK NEZAPOMENE NA NEMOCNÉ DĚTI

Dětští pacienti v Nemocnici Valašské Meziříčí se na Vánoce těší stejně jako kdokoliv z jejich vrstevníků. Část z nich je sice nebude moci oslavit doma, to ale neznamená, že je nestráví v kruhu rodiny, s dárky, pohádkami a svátečními dobrotami. Zaměstnanci nemocnice totiž pro hrstku dětí, které každoročně na Štědrý den zůstávají v nemocnici, připravují mimořádný režim.

„Speciálně na Štědrý den se snažíme všem dětem umožnit propuštění do domácích podmínek. Pokud to zdravotní stav opravdu nedovoluje, nezbývá než přinést co nejvíce vánoční atmosféry tady k nám na oddělení, ať už je to výzdoba, cukroví, vánoční tvoření, pohádky, dárečky, nebo i přítomnost blízkých,“ vysvětluje Ludmila Hrbáčková, staniční sestra dětského oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí, s tím, že v Nemocnici Valašské Meziříčí tráví Štědrý den každoročně okolo deseti dětí.

Na Štědrý den mají děti na oddělení připravené cukroví, koledy, dárkové balíčky a samozřejmě i stromeček. Ten letošní bude živý, a to díky daru Lesů ČR. K večeři děti dostanou tradiční rybu a bramborový salát, případně rybu a bramborovou kaši. V tento den navíc platí i mimořádné návštěvní hodiny, kdy rodiče mohou strávit s dětmi celý den a třeba si i oslavit Vánoce sami na pokoji, v rodinném kruhu a soukromí. „Vánoce by neměly být o dárcích, ale právě o společně stráveném čase a rodinné pohodě. A byť jsou v tomto ohledu možnosti při hospitalizaci omezené, snažíme se každé rodině vyjít vstříc a umožnit jim prožít Vánoce co nejpříjemněji," dodává Ludmila Hrbáčková s tím, že ani o dárky ale děti nepřijdou. Od nemocnice letos dostanou nejen balíček dobrot, ale i drobné hračky.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: