Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Desítky pacientů s kolapsovými stavy z horka vyhledávají pomoc v Nemocnici Valašské Meziříčí

24.6.2016

Horko, které nyní prožíváme, je zátěží nejen pro zdravé lidi, ale především pro chronicky nemocné a seniory. Výkyvy teplot a změny atmosférického tlaku zdravotní stav ještě zhoršují. Desítky pacientů zaplnily na počátku tohoto týdne interní oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL.

„Ještě vyšší zátěž než tropické počasí znamenají pro lidský organismus následné výkyvy teplot, jako prudší ochlazení a změny atmosférického tlaku. Další vlnu pacientů proto očekáváme po víkendu, kdy má dojít k relativnímu teplotnímu poklesu,“ uvádí primář interního oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí MUDr. Petr Zajíček s tím, že největší chybou je dlouhodobé podceňování pitného režimu. „Lidé pijí málo a tento deficit se obvykle projeví po několika dnech. Nejedná se pouze o seniory, ale o lidi napříč celým věkovým spektrem. Lehčí stavy je samozřejmě možné řešit ambulantně, v mnoha případech je ale nutná hospitalizace,“ doplňuje primář Petr Zajíček.

K většině zdravotních problémů tak dochází zcela zbytečně. „Pokud člověk myslí na dostatečné zavodnění s předstihem a v průběhu poledních hodin vyhledává spíše stín, tak takové, jinak příjemně slunečné období v roce, překoná bez vážnější újmy,“ uvádí MUDr. Petr Zajíček a dodává, že příklad bychom si měli brát příklad ze středomořských národů, kde je běžná polední siesta, pravidelné občerstvování a konzumace pouze lehkých jídel.

Lékaři proto varují, že by lidé v těchto dnech neměli zapomínat zejména na dlouhodobý dostatečný přísun chlazených tekutin a měli by nosit vzdušné oblečení, aby správně fungovala tělesná termoregulace. Lékaři také varují před přílišnou konzumací alkoholu, který může zdravotní dopad tropických teplot jen zhoršit.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: