Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

V Nemocnici Valašské Meziříčí myjí a dezinfikují novým přístrojem

8.1.2016

Mytí a dezinfekce veškerých nástrojů, dokonalé osušení, balení do vhodného materiálu. To jsou jen některé aktivity z širokého spektra úkolů, které má na starosti personál centrální sterilizace Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL. V těchto dnech začal pracovníkům na oddělení pomáhat nový pomocník za téměř 300 tisíc korun – moderní mycí a dezinfekční automat Miele, který nejen že provoz zefektivnil, ale i na operačních sálech mají díky němu zpět čisté nástroje rychleji.

Oddělení centrální sterilizace se tak může pyšnit dezinfektorem s vysokou kvalitou, který přinese velký užitek na poli hygieny, bezpečnosti a v neposlední řadě také hospodárnosti. „Díky instalaci druhého dezinfektoru na centrální sterilizaci došlo k zefektivnění provozu a instrumentárium se mnohem rychleji vrátí čisté zpět na operační sály. Navíc oproti původnímu, již nefunkčnímu přístroji, lze u nového modernějšího dezinfektoru zajistit validovatelný postup celého mycího a dezinfekčního procesu, což zaručuje správnou předsterilizační přípravu a následně sterilitu zdravotnického prostředku,“ vysvětluje úseková sestra centrální sterilizace Ivana Kristková.

Pracovníci centrální sterilizace také oceňují softwarové napojení na PC s možností sledování mycích a dezinfekčních parametrů.  „Jako pracovníci centrální sterilizace jsme uvítali instalaci přístroj. Výrazně nám totiž ulehčil a zkvalitnil naši práci,“ doplnila Ivana Kristková.

JAK VŮBEC FUNGUJE PROCES STERILIZACE NÁSTROJŮ?

Po operaci ještě na sále sestřička veškeré pomůcky a nástroje dekontaminuje tím, že je naloží do desinfekčního roztoku a připraví na transport na centrální sterilizaci, který zajišťuje sanitář.

Předsterilizační příprava začíná v tzv. nečisté zóně - nástroje se myjí a dezinfikují v myčkách. Někdy jsou nástroje dočišťovány ručně nebo v ultrazvukové čističce. Nejobtížněji se čistí dlouhé a duté nástroje.

Vydezinfikované, čisté a suché nástroje následně personál „nasetuje“ do operačních sít podle toho, na jaký zákrok nebo operaci jsou určeny. Jelikož existuje mnoho druhů nástrojů a několik desítek typů operačních sít, vyžaduje „setování“ dobré znalosti instrumentária. Nástroje v operačních sítech se po kompletaci vloží do sterilizačních kontejnerů. Jeden takový kontejner váží i 25 kilogramů. Do každého operačního síta se vkládá chemický test, který ukáže, zda sterilizace proběhla správně podle nastavených parametrů. Na konci procesu je instrumentárium vyjmuto na druhé straně sterilizátoru v tzv. aseptické zóně a připraveno k dalšímu použití.

Na operační sály doručí sterilní materiál sanitář centrální sterilizace.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: