Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Očkováním bojují zaměstnanci Nemocnice Valašské Meziříčí proti dalšímu šíření nebezpečných spalniček

23.7.2019

Aktivní postoj v rámci prevence šíření spalniček zaujali zaměstnanci Nemocnice Valašské Meziříčí, která patří do skupiny AGEL. Více než 500 zaměstnanců z řad lékařů, sester, sanitářů i dalších profesí podstoupilo vyšetření pro zjištění hladiny ochranných protilátek. Lidé, u nichž byla zjištěna nedostatečná hladina protilátek, mohli využít bezplatné možnosti podstoupit další dávku očkování proti spalničkám.

Spalničky se staly fenoménem několika posledních let. Zatímco ještě v roce 2010 nebylo v České republice hlášeno žádné onemocnění, v roce 2014 již vypukla první epidemie spalniček v Ústeckém kraji. V roce 2018 bylo u nás celkem evidováno 235 případů spalniček a jen za prvních pět měsíců roku letošního již 545 případů.

„Je neoddiskutovatelné, že se spalničkami se budeme v budoucnosti setkávat znovu a znovu. Ačkoliv nám to legislativa neukládá za povinnost, nabídli jsme v rámci prevence vzniku tohoto onemocnění všem zaměstnancům možnost nechat si bezplatně otestovat hladinu protilátek vůči spalničkám,“ uvádí předseda představenstva Nemocnice Valašské Meziříčí MUDr. Martin Hrabovský, MBA, s tím, že prioritou tohoto kroku bylo zajištění bezpečného prostředí jak pro pacienty, tak zaměstnance.

Vzorky zaměstnanců Nemocnice Valašské Meziříčí, ale i dalších zdravotnických zařízení a záchranných složek, zpracovávaly Laboratoře AGEL, konkrétně Oddělení klinické mikrobiologie v Ostravě. Vznikl tak unikátní rozsáhlý soubor dat vyšetření téměř 8,5 tisíců osob. Ten ukazuje rozdíl v odolnosti vůči spalničkám mezi věkovými skupinami pracovníků zdravotnických i nezdravotnických firem. "Celkem jsme zpracovali více než 8,5 tisíce vzorků a zjistili jsme, že v populaci, která byla očkována jednou nebo dvěma dávkami vakcíny je nechráněných 36,5 % lidí. Výsledky ukazují, že očkování časem vyvane a prevencí proti onemocnění je nechat se znovu přeočkovat," míní Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA, vedoucí oddělení klinické mikrobiologie Laboratoří AGEL v Ostravě - Vítkovicích.

Také mezi testovanými pracovníky Nemocnice Valašské Meziříčí bylo zhruba 40% osob, u kterých byla zjištěna nedostatečná hladina protilátek. „Těmto zaměstnancům jsme nabídli podstoupit další dávku očkování proti spalničkám a naprostá většina z nich této možnosti také využila. Otestování pěti stovek zaměstnanců a následně očkovací látka pro více než dvě stě pracovníků vyšla nemocnici na bezmála čtvrt milionu korun, ale je to bez diskuze ta nejlepší investice, kterou jsme mohli učinit,“ uvedl MUDr. Hrabovský s tím, že další výhodou vysoké proočkovanosti personálu je fakt, že v případě zhoršené epidemiologické situace nebude provoz nemocnice jakkoliv ohrožen.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: