Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Gastroenterologická ambulance Nemocnice Valašské Meziříčí získala nový videokolonoskop

4.10.2018

Gastroenterologická ambulance Nemocnice Valašské Meziříčí, člen skupiny AGEL, získala pro své pacienty nový videokolonoskop značky Olympus v hodnotě přes 800 tisíc korun. Přístroj, který poslouží k vyšetřování tlustého střeva, je vysoce moderní i přesný, díky čemuž zajistí maximálně spolehlivé vyšetření.

 „Jde o moderní variantu přístroje, který má speciální rozlišovací schopnosti a umožňuje velmi přesné koloskopické vyšetření," uvedl vedoucí lékař gastroenterologické ambulance Nemocnice Valašské Meziříčí, MUDr. Martin Liberda, s tím, že obdobných přístrojů potřebují na oddělení několik, neboť jsou využívány k vyšetřením dennodenně. Ve zdejší gastroenterologické ambulanci totiž provádějí zdravotníci každoročně okolo dvou tisíc koloskopií.

Koloskopie, tedy endoskopické vyšetření tlustého střeva a konečníku, je důležitou součástí diagnostiky tlustého střeva. Běžnou prevencí je pak odstranění polypů tlustého střeva v rámci předcházení nádorových onemocnění. Obojí se provádí pomocí ohebné sondy - videokolonoskopu, který elektronicky přenáší jasný a čitelný obraz. Průměrná doba koloskopického vyšetření je zhruba 30 minut a před vyšetřením je potřeba několik dní dodržovat dietní režim a pak střevo dostatečně vyčistit vypitím vyprázdňovacího roztoku.

Na gastroenterologickém pracovišti ve Valašském Meziříčí využívají pro své pacienty hned čtveřici videokolonoskopů a všechny jsou jednoznačně vytíženy. „Počet pacientů, které objednáváme ke koloskopickému vyšetření, rok od roku stoupá. Ve výskytu a diagnostice nádorů tlustého střeva je Česká republika bohužel na předním místech“, vysvětluje vedoucí lékař, MUDr. Liberda.

Vyšetření střeva a konečníku přitom nejsou jedinými diagnostickými vyšetřeními, které zdejší zdravotníci nabízejí. Pracovníci gastroenterologické ambulance vyjma koloskopií provádějí také vyšetřování jícnu, žaludku či dvanáctníku, tedy endoskopické léčebné metody v horní části zažívací trubice.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: