Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Šest nových přístrojů zajistí bezpečný spánek novorozenců v Nemocnici Valašské Meziříčí

4.6.2018

Životně důležité přístroje pro sledování dechu čerstvě narozených dětí získalo dětské oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí, která patří do skupiny AGEL. Celkem 6 nových monitorů dechu v celkové hodnotě přesahující 12 tisíc korun předala zástupcům nemocnice Nadace Křižovatka.

„V současné době máme monitor dechu pro každé narozené dítě. Hned je všem dáváme do postýlky. Když dítě přestane dýchat, tak spustí přístroj po třiceti vteřinách alarm,“ sdělil primář dětského oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí MUDr. Libor Slováček s tím, že v okamžiku, kdy přístroj spustí alarm, je ještě dostatek času zasáhnout a vyhnout se poškození zdraví novorozence. „Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do jednoho roku věku dítěte, poté je již syndrom náhlého úmrtí nepravděpodobný,“ míní primář. 

V České republice umírá na syndrom náhlého úmrtí (SIDS) každým rokem okolo deseti dětí. Jedna z uváděných příčin tohoto syndromu může být drobná změna v mozku dítěte, která vede k problémům s dýcháním či krevním oběhem. Pokud se k takovéto anomálii přidá některý z rizikových faktorů, může dojít k úmrtí dítěte. 

Dětské oddělení Nemocnice valašské Meziříčí spolupracuje s Nadací Křižovatka již několik let. „Naší hlavní činností je zprostředkování darování monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé republice,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

 „Rád bych touto cestou poděkoval Nadaci Křižovatka i všem soukromým firmám, jmenovitě Antonín Šupler  - Husqvarna Zubří a Robe Lighting s.r.o., které přes nadaci monitory darovaly. Pomohou tak předejít život ohrožujícím stavům novorozenců v naší nemocnici," uzavírá primář MUDr. Libor Slováček.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: