Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 571 758 111

O nemocnici

Nemocnice Valašské Meziříčí hospitalizovala již tři pacienty se závažnou otravou z hub

23.8.2016

Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL, hospitalizovala v měsíci srpnu již tři pacienty kvůli závažné otravě muchomůrkou zelenou. Téměř denně zde však lékaři řeší případy mírné intoxikace houbami. Valašskomeziříčští odborníci proto vzkazují všem vášnivým houbařům, aby byli při sběru hub opatrní a věnovali jednotlivým nalezeným „kouskům“ zvýšenou pozornost.

„Zdravotní potíže způsobené houbami řešíme denně. Lidé většinou pozřou buď špatně upravenou houbu, respektive již zapařenou. Lidé dále sbírají holubinky, u kterých jsou potíže pravidlem - ne všechny jsou jedlé a také je častá jejich záměna za muchomůrku zelenou tak, jak to bylo v případě tři závažných otrav, které jsme zde řešili,“ uvádí primář interního oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí MUDr. Petr Zajíček s tím, že otrava houbami se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, zvracením, malátností, celkovou únavou i halucinacemi. V začátcích nelze odlišit tyto příznaky od jiné otravy jídlem, léky nebo chemikáliemi. Na možnost otravy houbami proto musí myslet vyšetřující lékař a cíleně se pacienta na požití hub, a to i několik dní zpětně, zeptat.

„Největším nebezpečím, které může houbaře po snězení jedovaté houby potkat, je těžké poškození funkce jater, jež ve své nejtěžší podobě končí selháním jater a smrtí. To je typické pro otravu muchomůrkou zelenou. Jiné druhy hub mohou významně ovlivnit funkce nervové soustavy a psychiku,“ upozorňuje primář MUDr. Petr Zajíček. Další jedovaté houby, například některé holubinky, působí „pouze“ zvracení a průjem za krátkou dobu po snězení.

„Lidé by měli sbírat jen hřibovité houby, a to pouze takové, které dobře poznají. To je základní předpoklad, jak se vyhnout potížím. Další rada je nezapomenout na dostatečnou tepelnou úpravu a také nezapíjet houby alkoholem,“ radí primář Petr Zajíček z Nemocnice Valašské Meziříčí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: